Cheile Plaiului este o rezervaţie naturală geologică de intres naţional, reprezentând un peisaj pitoresc, deosebit de spectaculos, modelat în calcare.
Rezervaţia este situată pe teritoriul satului Izvoarele, comuna Livezile, judeţul Alba. Cheile Plaiului sunt străbătute de Pârâul Izvoarele, afluent dreapta al Aiudului. Cheile au o lungime de 1,2 km si sunt străjuite la nord de Vârful Cornului (1238m), iar la sud de Vârful Plesii (1130m). Ele sunt înconjurate de creste zimţate (în număr de patru) desprinse din versantul sudic al vârfului Cornului, pornind din abruptul imens al acesteia şi coborând până la talvegul văii, turnuri, ace, stânci tip ”babe”, imense culoare pline de grohotişuri, grohotişuri mobile, dezgolite de vegetaţie. Numeroasele rupturi de pantă au dat naştere unor cascade.
Rezervaţia se află în etajul pădurilor de gorun (Quercus petraea)‚ în amestec cu carpen, cer, mesteacăn, fiind intâlnite şi specii de pin şi larice cultivate.
În arealul rezervației au fost indentificate 6 de tipuri de habitate de interes comunitar (Păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum; Păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum; Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la câmpie până în etajele montan și alpin; Versanți stâncoși cu vegetație chasmofitică pe roci calcaroase; Grohotișuri și lespezi calcaroase și Peșteri în care accesul publicului este interzis) ce adăpostesc o gamă diversă de floră și faună specifică lanțului carpatic al Occidentalilor.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu cruce rosie.

GALERIE FOTO:

  • cheile plaiului 1
  • cheile plaiului 2

LOCATIE:

Rate this item
(0 votes)

Informaţii şi contact beneficiar proiect

Proiectul este amplasat în Regiunea Centru, judeţul Alba, Comuna Miraslău, sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.

*
 

Beneficiar proiect

Comuna Mirăslău
sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.
Tel./Fax 0258 879 001
E-mail: primaria.miraslau@yahoo.com

 

Responsive design

Acest website dispune de capacitatea de a se adapta la diferite rezoluţii şi dispozitive pe care este afişat (PC-uri, laptopuri, tablete, smartphones etc), fără a suferi degradări majore.

 

Partener media

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.