Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespund categoriei a IV-a  (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situate în estul Munților Trascău, în partea sudică a Depresiunii Rîmetea (altitudine maximă 779 m și cea minimă de 425 m,) în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.
Rezervația naturală cu o suprafață de 20 ha, prezintă o importanță complexă (geomorfică și botanică), pe versanții cheilor săpate în calcare mezozoice (jurasice), se întâlnesc o serie de plante rare. Rezervația este străbătută de drumul județean (107) ce unește Valea Mureșului de cea a Arieșului  și se află la o distanță de cca 15 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda și 65 km de Cluj-Napoca.
În dreapta cheilor, urcând din spre Aiud, se află stânca numită Cetate, unde în secolul al XIII-lea documentele atestă existența cetății Zedecheu, neidentificată în teren.
Înălțimile Colților Trascăului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zonă de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordică a masivului aflat la o altitudine de 1050 m. Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite decolarea. Această zonă este ideală pentru zbor datorită diferențelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil în zilele însorite. Se mai poate decola și de la baza stâncii dacă condițiile de zbor sunt favorabile practicându-se un zbor ascendent.
Tot aici descoperim  primului traseu tematic din Depresiunea Trascăului - Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei , vizualizat prin  amplasarea a 20 de panouri de informare pe poteca marcată, căte 10 panouri pe fiecare parte a Cheilor. Traseul poate fi astfel împărțit în 2 tronsoane, unul în dreapta și unul în stânga Cheilor, care se întâlnesc pe drumul de acces în zonă - DJ 107.
Punctele cheie prin care trece traseul sunt: Peșterile Puculea și Peștera Sandului, vărfurile Bogza Mare, Bogza Mică, Cetatea din care se dechid puncte de belvedere spre depresiunea Trascăului, munții Trascău, Valea Aiudului, Valea Mureșului, monumente naturale, specii de plante, animale, păsări.

GALERIE FOTO:

  • cheile valisoarei 3
  • cheile valisoarei 4
  • cheile valisoarei 5
  • cheile valisoarei 6
  • cheile valisoarei 7
  • cheile valisoarei 8
  • cheile valisoarei 9

LOCATIE:

Rate this item
(1 Vote)

Informaţii şi contact beneficiar proiect

Proiectul este amplasat în Regiunea Centru, judeţul Alba, Comuna Miraslău, sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.

*
 

Beneficiar proiect

Comuna Mirăslău
sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.
Tel./Fax 0258 879 001
E-mail: primaria.miraslau@yahoo.com

 

Responsive design

Acest website dispune de capacitatea de a se adapta la diferite rezoluţii şi dispozitive pe care este afişat (PC-uri, laptopuri, tablete, smartphones etc), fără a suferi degradări majore.

 

Partener media

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.