Monumentul este amplasat pe teritoriul localitaţii Lopadea-Veche, com. Miraslău, la limita dintre Lopadea-Veche, Cicău şi Podeni, în locul numit ”Câmpul Cicăului”.
Tipul monumentului: aşezare + cimitir al eroilor şi datează din Cel De-al Doilea Război Mondial. Monumentul a fost ridicat în anul 1946, de către un grup de localnici, respectiv de către familia Groza din satul Lopadea Veche, care s-a implicat sufleteşte pentru înălţarea acestui monument în cinstea eroilor. De asemenea, în acea perioadă a fost implicat aşa numitul comitet pentru cultul eroilor din Bucureşti, care au susţinut  toate localităţile de pe întreg teritoriul României, în genere acolo unde au avut loc luptele pentru apărarea patriei.
Pâna mai ieri, acest monument a fost uitat de lume şi a fost de-a dreptul împădurit.  În anul 2008, Primăria Comunei Mirăslău a luat iniţiativă şi a trecut la defrişare, curăţare şi reabilitare a monumentului. Monumentul în sine, este reprezentat ca simbol, de o cruce  din piatră, mai precis o placă imensă de piatră pe care sunt inscripţionate numele celor care au luptat aici.
În vârful plăcii comemorative este sculptată o cruce mai mică, simbol al credinţei, element de care aceşti bravi eroi au atâta nevoie pentru odihna sufletelor; este împrejmuită de jur împrejur cu un gărduleţ din lemn, iar de o parte a monumentului,   se înalţă semeţ un brad batrân, cu vârful către nori, martor a tuturor celor întâmplate, şi-n acelaşi timp reazăm şi umbră pentru cei ostenţi şi jertfiţi aici.

GALERIE FOTO:

  • monument-campul-cicau1
  • monument-campul-cicau2
  • monument-campul-cicau3

LOCATIE:

Rate this item
(0 votes)

Informaţii şi contact beneficiar proiect

Proiectul este amplasat în Regiunea Centru, judeţul Alba, Comuna Miraslău, sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.

*
 

Beneficiar proiect

Comuna Mirăslău
sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.
Tel./Fax 0258 879 001
E-mail: primaria.miraslau@yahoo.com

 

Responsive design

Acest website dispune de capacitatea de a se adapta la diferite rezoluţii şi dispozitive pe care este afişat (PC-uri, laptopuri, tablete, smartphones etc), fără a suferi degradări majore.

 

Partener media

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.