Satul, aşezat în zona de şes a Mureşului, în urma bătăliei sângeroase dintre Mihai Viteazul si generalul Basta, la 18 septembrie, 1600, a ars din temelii. Mai târziu s-a stabilit în locul în care se află astăzi.
Tradiţia pomeneşte de existenţa a trei pruni, plantaţi în mijlocul unei arături, aflate în dreapta drumului ce duce de la Unirea la Aiud. Aceşti pomi erau îngrijiţi cu mare sfinţenie şi respect, simbolizând amintirea vie a strămoşilor. Tot în acele locuri se pomeneşte de o fântână, în care se află clopotul mare al bisericii, simbolizând “glasul amuţit pe vecie” al satului masacrat.

Biserica veche, care datează încă din Evul Mediu, a fost aşezată pe deal, de unde se poate zări Mureşul. Liniile fundamentale sunt vizibile şi în ziua de azi, fiind înconjurate de cimitir.
Chiar dacă satul s-a stabilit în locul în care se află şi azi, biserica a rămas multă vreme în locul original. După înscrierile vechi, în anul 1834, au demolat-o şi au pus fundaţia bisericii noi în grădina vis-à-vis cu parohia reformată

Din lipsa fondurilor materiale, construcţia bisericii a durat 10 ani, la 22 septembrie, 1844 având loc sfinţirea acesteia. După înscrierile din Cartea de Donaţii, costurile construcţiei s-au ridicat la 8314 forinţi, din care 2979 forinţi au fost alocaţi de parohia reformată iar restul de 5335 forinţi, împreună cu materialul de construcţii (piatră, cărămidă, var, material lemnos) provin din donaţia Colegiului “Bethlen Gábor”.
In partea de vest a bisericii, se află o orgă amplasată pe un balcon din lemn, care datează din anul 1856  necesitând reabilitare totală.

GALERIE FOTO:

  • biserica-reformata1
  • biserica-reformata2

LOCATIE:

Rate this item
(0 votes)

Informaţii şi contact beneficiar proiect

Proiectul este amplasat în Regiunea Centru, judeţul Alba, Comuna Miraslău, sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.

*
 

Beneficiar proiect

Comuna Mirăslău
sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.
Tel./Fax 0258 879 001
E-mail: primaria.miraslau@yahoo.com

 

Responsive design

Acest website dispune de capacitatea de a se adapta la diferite rezoluţii şi dispozitive pe care este afişat (PC-uri, laptopuri, tablete, smartphones etc), fără a suferi degradări majore.

 

Partener media

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.