Cetatea Trascăului (în a doua jumătate a secolului al XX-lea numită și Cetatea Colțești, în maghiară (Torockóvár), situată la vest de  satul Colțești (în maghiară Torockószentgyörgy), în germană (Sankt Georgen) și la cca 5 km sud-vest de comuna Rîmetea (în maghiarăTorockó) județul Alba, a fost construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Trascău, ca cetate locuibilă și de refugiu.
A fost ridicată cu premeditare pe vârful abrupt al unei klippe calcaroase, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităților Trascău și Sângiorgiu. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripție care menționează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea.
Cetatea este atestată documentar din sec.XIII, şi a aparţinut familiei Toroczkay.
O importantă perioadă de timp, această familie a dominat zona, zonă bogată în minereu de fier, cupru şi nu numai.
Dezvoltarea şi etapele construirii cetăţii sunt caracteristice pentru perioada medievală. Ca şi multe alte cetăţi, fortificaţia a început cu construirea unui donjon (turn-locuinţă fortificat).
Ceea ce este interesant în acest caz este felul în care s-a ţinut cont de relief. Fortificaţia este construită pe un deal stâncos cu două pante abrupte. Roca este de origine vulcanică.
Turnul donjon este amplasat pe vârful cel mai înalt al dealului.Din păcate acesta este şi în cea mai avansată fază de degradare. La o perioadă scurtă de timp este construit al doilea turn-locuinţă, cele două fiind poziţionate pe o axă nord-sud, la limitele crestei dealului, care are aceeaşi orientare. Din al doilea turn s-au păstrat cam trei nivele, dar planşeele dinte ele au dispărut. Pereţii acestor turnuri aveau grosimi cuprinse între 2 şi 3 metri. Materialul de construcţie este calcarul (piatră găsită cu uşurinţă în zonă), precum şi bucăţi de rocă vulcanică.

În secolele XIV şi XV s-a adăugat un nou corp de clădire, în partea sudică ce cuprindea o serie de încăperi. În secolul al XIV, acestui ultim corp de clădire i s-a adăugat o barbacană, care proteja în acelaşi timp noul corp de clădire şi poarta de acces în cetate.

GALERIE FOTO:

  • Cetatea-Coltesti-1
  • Cetatea-Coltesti-2

LOCATIE:

Rate this item
(0 votes)

Informaţii şi contact beneficiar proiect

Proiectul este amplasat în Regiunea Centru, judeţul Alba, Comuna Miraslău, sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.

*
 

Beneficiar proiect

Comuna Mirăslău
sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.
Tel./Fax 0258 879 001
E-mail: primaria.miraslau@yahoo.com

 

Responsive design

Acest website dispune de capacitatea de a se adapta la diferite rezoluţii şi dispozitive pe care este afişat (PC-uri, laptopuri, tablete, smartphones etc), fără a suferi degradări majore.

 

Partener media

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.