Muzeul etnografic din Rîmetea este localizat în sediul Consiliului Local Rîmetea.
Încă de la începutul secolului al XX-lea, localnicii au adunat din proprie inițiativă materiale pentru un muzeu etnografic. Muzeul a fost deschis în anul 1952, în urma unor sfaturi primite de autoritățile locale de la câțiva cercetători etnografi ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj și ai Universității din Cluj.
Colecția de obiecte existentă aici, numărând peste 11.000 de piese adunate în 5 încăperi, reflectă ocupațiile principale ale locuitorilor din zonă - mineritul, metalurgia și prelucrarea lemnului.
Exponatele reflectă vechile ocupaţii ale locuitorilor din această localitate, precum şi portul tradiţional. Remarcăm în mod deosebit uneltele de prelucrare a fierului şi produsele meşteşugarilor localnici, alaturi de un mobilier pictat, tradiţional, obiecte deosebite de port popular, precum şi tesături şi cusături de împodobit interioare, specifice comunei şi satelor din jur.
În prima încapere sunt prezentate obiectele şi uneltele folosite în minerit, în topitorii şi în prelucrarea fierului precum şi semifabricatul de bază" pita de fier" urmând  prezentarea produselor de fierărie, foarte diversificat, de uz gospodăresc şi de uz casnic.
Un loc de cinste ocupă exponatele de mobilă interioară ale locuinţelor din secolul trecut: mobile pictate, obiecte decorative şi artizanale. Mobila este pictată cu motive florale stilizate pe fond verde închis, inspirat din pictura mobilierului săsesc preluat de la saşii din Sighişoara.
Ultima sală a muzeului oferă ochiului obiectele cele mai frumoase dintre exponate, si anume elementele portului local aşezate în vitrine, sistematizate după sex şi după vârstă.
Frumuseţea locuinţei, bogăţia portului, ornamentaţia pieselor de pat nu este întamplătoare, reflectă situaţia economică şi modul de viaţă şi sunt rezultatul firesc al întinselor relaţii etnografice, economice, şi culturale cu celelalte naţionalităţi.

GALERIE FOTO:

  • muzeu
  • muzeu.rimetea 11
  • muzeu.rimetea 4
  • muzeu.rimetea 5
  • muzeu.rimetea 6
  • muzeu.rimetea 7
  • muzeu.rimetea 8

LOCATIE:

Rate this item
(0 votes)

Informaţii şi contact beneficiar proiect

Proiectul este amplasat în Regiunea Centru, judeţul Alba, Comuna Miraslău, sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.

*
 

Beneficiar proiect

Comuna Mirăslău
sat Mirăslău, Strada Principală, nr.283.
Tel./Fax 0258 879 001
E-mail: primaria.miraslau@yahoo.com

 

Responsive design

Acest website dispune de capacitatea de a se adapta la diferite rezoluţii şi dispozitive pe care este afişat (PC-uri, laptopuri, tablete, smartphones etc), fără a suferi degradări majore.

 

Partener media

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.
Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.