Print this page

Muzeul etnografic din Rîmetea este localizat în sediul Consiliului Local Rîmetea.
Încă de la începutul secolului al XX-lea, localnicii au adunat din proprie inițiativă materiale pentru un muzeu etnografic. Muzeul a fost deschis în anul 1952, în urma unor sfaturi primite de autoritățile locale de la câțiva cercetători etnografi ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj și ai Universității din Cluj.
Colecția de obiecte existentă aici, numărând peste 11.000 de piese adunate în 5 încăperi, reflectă ocupațiile principale ale locuitorilor din zonă - mineritul, metalurgia și prelucrarea lemnului.
Exponatele reflectă vechile ocupaţii ale locuitorilor din această localitate, precum şi portul tradiţional. Remarcăm în mod deosebit uneltele de prelucrare a fierului şi produsele meşteşugarilor localnici, alaturi de un mobilier pictat, tradiţional, obiecte deosebite de port popular, precum şi tesături şi cusături de împodobit interioare, specifice comunei şi satelor din jur.
În prima încapere sunt prezentate obiectele şi uneltele folosite în minerit, în topitorii şi în prelucrarea fierului precum şi semifabricatul de bază" pita de fier" urmând  prezentarea produselor de fierărie, foarte diversificat, de uz gospodăresc şi de uz casnic.
Un loc de cinste ocupă exponatele de mobilă interioară ale locuinţelor din secolul trecut: mobile pictate, obiecte decorative şi artizanale. Mobila este pictată cu motive florale stilizate pe fond verde închis, inspirat din pictura mobilierului săsesc preluat de la saşii din Sighişoara.
Ultima sală a muzeului oferă ochiului obiectele cele mai frumoase dintre exponate, si anume elementele portului local aşezate în vitrine, sistematizate după sex şi după vârstă.
Frumuseţea locuinţei, bogăţia portului, ornamentaţia pieselor de pat nu este întamplătoare, reflectă situaţia economică şi modul de viaţă şi sunt rezultatul firesc al întinselor relaţii etnografice, economice, şi culturale cu celelalte naţionalităţi.

GALERIE FOTO:

  • muzeu
  • muzeu.rimetea 11
  • muzeu.rimetea 4
  • muzeu.rimetea 5
  • muzeu.rimetea 6
  • muzeu.rimetea 7
  • muzeu.rimetea 8

LOCATIE:

Rate this item
(0 votes)